Вплив клімату на якість відбитків

Sunday, 25 March 2012 17:29
Пропонуємо повернутися до питання стабільної та передбачуваною передачі кольору при друку на цифрових друкарських і копіювальних машинах, що працюють на принципі сухої ксерографії. Спеціально побудовані колірні профілі не завжди гарантують коректну передачу кольору на такому обладнанні, тут дуже важливий запечатуваний матеріал і кліматичні умови навколишнього середовища. Розглянемо це більш детально.

Ксерографія - це фотографічний процес, заснований на фізичних явищах, що використовують фотопровідність напівпровідників. Під дією світла напівпровідники змінюють свій питомий опір. Перенесення частинок барвника тонера на папір відбувається за рахунок взаємодії заряджених частинок у вузлі формування зображення, тому від електричного опору папера залежить щільність друкованого пігменту, який під дією електричного поля переноситься на поверхню.

Зміна вологості і температура навколишнього середовища впливає на вологість паперу і, як наслідок, змінює її електростатичні параметри. Так при підвищенні відносної вологості повітря папір стає більш вологим і можливість виникнення зарядів статичної електрики в папері зменшується. Використання такого паперу призводить до занадто щільної заливки, що веде до того, що зображення "пливе", обриси зображень об'єктів стають нечіткими, іноді навіть спостерігається пропажа дрібних деталей.

На паперах зі зниженим рівнем вологості підвищується електричний опір, і перенесення частинок тонера послаблюється. В результаті відбитки виходять блідими, або тонер на відбиток лягає не рівномірно, виникає ефект "дірява плашка". Особливо це помітно на паперах великої щільності.

Для кращої якості відбитків і більш точної передачі кольору друк необхідно виконувати тільки після вирівнювання вологості паперу і навколишнього приміщення, а значить обов'язково треба вимірювати і контролювати дані параметри протягом усього циклу, починаючи від зберігання матеріалу до виготовлення відбитка. Для цього папір зберігають на полицях в тому ж приміщенні, де проводиться друк. Фабричну упаковку паперу розкривають для забезпечення однакового рівня вологості по всій стопі. Також можна перебирати аркуші паперу або встановлювати стопи на стелажі у вертикальному положенні. При цьому необхідно забезпечувати постійні кліматичні умови в приміщенні, де проводиться друк та зберігання паперу. Оптимальна відносна вологість у друкованому приміщенні повинна наближатися до 45-55% при температурі 20-22С, ці параметри лежать в діапазоні рекомендованих практично всіма виробниками представленими на ринку. При підтримці температури і вологості, важливо враховувати ще й сезонний фактор. Так, наприклад, в зимовий період через роботу опалювальних приладів повітря стає пересушеним і його треба додатково насичувати вологою. Також необхідно будувати колірні профілі «друкована система-папір» при зміні типу паперу і систематично виконувати калібрування кольору. Тоді різниця між оригіналом або цифровим зображенням і одержуваним відбитком буде мінімальна.

Крім того, підготовлений папір дозволить уникнути і інших проблем, не пов'язаних з передачею кольору:
- Спучування шарів паперу або скручування, викликані її надмірною вологістю;
- Злипання листів, викликане електростатики через підвищену вологість. Такі листи погано подаються, відбувається застрягання під час проходження в машині, що може привести до зупинки друку;
- Поява артефактів на пересушені паперах, так як вони інтенсивно притягують частинки пилу своїм електростатичним зарядом;
- Утворення зморшок, основна причина яких - місцеві деформації, що утворюються, головним чином, при нерівномірному розподілі вологи по листу.
 

Контакты: +380(68)983-84-18 +380(95)749-93-21 (Вайбер и Телеграм)